Vi vil trænings-myterne til livs! - Thebodyfactory.dk

Vi vil trænings-myterne til livs!

Vi vil trænings-myterne til livs!


Her er seks myter, som vi gerne vil til livs, da de på ingen måde bidrager med noget positivt i forhold til styrketræning. Det er helt almindelige myter, nogle af dem har du helt sikkert også hørt fra venner eller nede i centeret, men vi vil gerne forsøge at gøre bugt med dem, så der kan komme fokus på de rigtige fakta omkring træning og ikke de forkerte.

 

1. Børn må ikke styrketræne


Det er almen kendt, at børns vækst bliver hæmmet ved vægttræning. Der er bare et problem! Det er simpelthen ikke rigtigt. Det hele bunder på en teoretisk bekymring, der ikke har noget på sig. Der har indtil nu ikke været nogle undersøgelser, som har kunne bevise den ovenstående myte, men snarere tværtimod. Børn og unge, der starter tidligt på at træne med vægte, opnår den samme gennemsnitshøjde som deres kammerater på samme alderstrin. Det er altså lige så god en aktivitet som f.eks. badminton, volleyball, fodbold eller håndbold.

2. Kvinder og mænd skal styrketræne forskelligt


Denne myte er desværre svær at slippe af med og den lever i bedste velgående rundt om i det danske land. Sandheden er dog, at kvinder og mænd skal træne ens, da der på denne måde opnås de bedste resultater.
Helt basalt så bør både mænds og kvinders træningsprogram indeholde de samme basisøvelser - men det er selvfølgelig klart, at mænd og kvinder har nogle forskellige fokuspunkter, når de træner. Mænd er som oftest mere fokuserede på overkroppen og store arme, hvor kvinder måske fokuserer på baller og lår. Uanset fokus, så skal mænd og kvinder i princippet træne ens, så de grundlæggende værdier i et godt træningsprogram skal ikke afvige, uanset om man er mand eller kvinde.

 

Læs også: Opnå hypertrofi og se resultater af din styrketræning

 

3. Fedt omdannes til muskler under styrketræning


Fedt til muskler! Det er også en myte blandt folk, at det er den proces kroppen går igennem når du begynder at styrketræne. Det er dog på ingen måde tilfældet. Ingen ved helt, hvor denne myte er opstået, men måske er det en forsimpling af, at fedt forsvinder, når du træner og øger din forbrænding samtidigt med, at dine muskler vokser. Den helt bogstaveligt tilgang til myten er dog på ingen måde mulig, da fedt og muskler ikke er lavet af de samme byggesten, og de er derfor på ingen måde sammenlignelige.

4. Hvis du træner din mave, så taber du dig på maven


Mavebøjninger, mavebøjninger og endnu flere mavebøjninger. Der findes rigtig mange mennesker, som tror, at det er muligt at punktforbrænde fedt. Det vil altså sige, at hvis du laver nok mavebøjninger, så forbrænder du fedtet på din mave. Det rigtige i denne sammenhæng er, at du ved fysisk aktivitet selvfølgelig på længere sigt vil forbrænde fedtet på maven, men du kan ikke bede din krop om at gøre det netop dér. hvor du selv finder det mest belejligt. Det er klart, at der er nogle steder på kroppen, hvor man lettere smider fedtet end andre, men overordnet set, så sænkes fedtprocenten i kroppen ens og ikke på enkelte punkter ad gangen.

Læs også: Den bedste vej til vægttab

 

5. Man bliver langsommere ved styrketræning


Denne myte er en af de mere konstante og samtidigt ældste myter omkring styrketræning. Helt tilbage fra meget gammel tid har man frarådet atleter at styrketræne som supplement til deres sport. Grunden hertil var, at der var opstået en myte omkring at styrketræning ville gøre atleten langsommere. Myten er dog direkte forkert og modstridende i forhold til virkeligheden.
Hvis styrketræningen udføres korrekt ved siden af atletens almindelig træning, så øger man muligheden for en eksplosiv og hurtig atlet. Når man kaster blikket på de største sportsudøvere i hele verden, så er det tydeligt, at muskelmasse er en stor del af sportens verden, så uanset om du er fodboldspiller eller 100-meter løber, så kan styrketræning være med til at gøre dig hurtigere og bedre til din sport.

6. Mange gentagelser giver dig markerede muskler


Denne myte er, ligesom de andre, et spørgsmål om manglende fysiologisk viden. Muskler bliver ikke markerede af at tage flere gentagelser, da en muskels markering afhænger af dennes størrelse og ligeledes den mængde af underhudsfedt, der omgiver den konkrete muskel. Det vil altså sige, at musklers markering ikke har noget at gøre med, om du tager 6 eller 40 repetitioner. Den eneste måde, hvorpå du gennem træning kan øge dine musklers markering, er ved den fedtforbrændende effekt, som træningen har, men denne del har intet at gøre med om du tager 10 eller 20 gentagelser. Sagt med andre ord så har et stort antal gentagelser altså ikke noget med dine musklers markering.
Tilbage til blog