Badmintonhal

5 fordele ved at spille badminton

Danmark er et af de bedste lande i verden til badminton, og sporten er samtidig en af de mest populære sportsgrene i Danmark. De fleste har derfor prøvet at spille badminton på et eller andet tidspunkt i sit liv. Nogle spiller fast i en badmintonklub, imens andre spiller med vennerne ved at leje en bane en gang i mellem.

Fordele ved badminton

1. Eksplosivitet

Der er flere fordele ved at spille badminton, men den første jeg vil nævne er eksplosivitet.

Da en bold kan opnå en hastighed på 400+ km/t. kræver det ikke bare, at man er god til at reagere, men også at man er eksplosiv for at kunne tage bolden. Derudover kræver det også hurtige og eksplosive bevægelser med benene, overkroppen og armene, for at for kunne slå de hårde og hurtige slag, der skal til for at opnå den høje hastighed.

Ved at spille badminton træner man derfor sin eksplosivitet, som bl.a. kan overføres til styrketræning. Her bliver din evne til at udvikle stor kraft på meget kort tid trænet. Det har især sin effekt i øvelser, hvor der skal løftes tungt på samme tid, som vægtstangens vandring skal foregå så hurtigt som muligt.

2. Cardio

Badminton er en sportsgren, hvor man i høj grad laver aerobt arbejde (muskelarbejde med ilt som kendetegner konditionstræning med en varighed på mere end to minutter). En bold/duels varighed på højt plan varierer meget i længde samt pauserne imellem. Typisk er pauserne 1,5-2 gange bolden. Dvs. hvis man spiller en bold på 10 sek, så har man 15-20 sek. "pause" fra bolden har rørt jorden til den næste bold begynder. Da pauserne er forholdsvis korte, når pulsen ikke at falde særlig meget. Derfor er størstedelen af en badmintonkamp aerob arbejde. 

Badminton kan indgå i din cardiotræning, og hvis du ønsker at træne intervaller, kan du med fordel tage tid på dine dueller og pauserne imellem. Alternativt kan du spille "nemme" bolde til din modstander, som så skal spille svære bolde til dig i fx. 1 min, hvorefter I bytter.

 

Læs også: Den bedste vej til vægttab

 

3. Koordination

Når man bruger benene til at bevæge sig på badmintonbanen og samtidig skal bruge armene til at slå til bolden, træner du din motorik og koordination. Du bruger selvfølgelig kun din ene arm til at ramme bolden, men den anden bruges til at holde balancen.

Ofte vil man slå til bolden i en stilling, hvor man er ude af balance. Her kræver det god motorik og koordination for at komme i balance igen for at være klar til næste bold.

4. Mentaltræning

I badminton gælder det om at være mentalt stærk og holde fokus, hvis man vil bevare sin føring eller indhente modstanderen.

Det er flere gange set, at en spiller har været bagud med 10 point eller mere, hvorefter han har vundet sættet. Det i sig selv er en præstation. Men det kræver også, at spilleren har holdt fokus og bevaret troen på, at han kunne vinde sættet.

Omvendt har den anden spiller mistet fokus, og i takt med, at hans modstander har fået flere point i træk, har han mistet troen på at vinde.

 

Læs også: Opnå hypertrofi og se resultater af din styrketræning

 

5. Supplement til styrketræning

Uanset om du spiller fast i en badmintonklub eller bare spiller en gang imellem, så vil du træne de ovenstående fem fordele i større eller mindre grad. Badminton kan derfor indgå som en supplement til din styrketræning og evt. bruges i stedet for nogle af dine løbeture. En anden fordel er, at du har nem adgang til væske ift. en løbetur.

Køb din TBF shaker her

 

Tilbage til blog